Soru-Cevap

Green Card Çekilişi

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, her sene kanun yetkisiyle Çeşitlilik Göçmen Vize Programını (DV) yürütmektedir. Bu çekiliş Amerika Birleşik Devletleri’ne göçün az olduğu ülkelerde doğmuş olan kişiler için yapılmaktadır. Her mali yıl için 55,000 çeşitlilik vizesi (DV) mevcuttur.

Çeşitlilik göçmen vize kurasını kazananların vize alabilmeleri için basit ancak zorunlu yeterlilik şartlarını yerine getirmeleri gerekir. DV programını kazananlar, bilgisayar tarafından rastgele yapılan bir çekiliş sonucunda belirlenmektedir. A.B.D. Dışişleri Bakanlığı çeşitlilik vizelerini altı coğrafi bölge arasında paylaştırır ve bu bölgelerde bulunan hiçbir ülke, ilgili sene içinde verilecek olan toplam çeşitlilik vizelerinin yüzde yedisinden fazlasını alamaz.
Bir ülkenin yerlisi olmak kişinin şu anda yaşadığı ya da vatandaşı olduğu ülkeye bakılmaksızın, doğmuş olduğu ülke demektir. Ülke yerlisi olmak aynı zamanda A.B.D. Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası’na göre, kişinin doğmadığı bir ülkeye göre değerlendirilme hakkını da vermektedir.

Bir ülke ya da coğrafi bölgeden gelen göçmenlere sayı sınırlaması olduğu için her kişi bir ülke kotasından yararlanmalıdır. Uygunluk ülkeniz normal koşullarda doğduğunuz ülke olacaktır. Ancak, uygunluk ülkenizi eşinizin doğduğu ülke ya da doğduğunuz zaman orada yerleşik olarak ikamet etmedikleri ve orada doğmadıkları takdirde anne babanızın doğduğu ülke olarak seçebilirsiniz. Değerlendirildiğiniz ülke ancak bu üç şekilde belirlenebilir.

Başvuruda yanlış veya uygun olmadığınız bir ülkeye göre değerendirilmeyi talep etmek (örneğin geçerli bir bağ oluşturamadığınız bir ülkenin kotasından yararlanmayı talep etmeniz) çeşitlilik vizesine (DV) uygun bulunmamanıza yol açacaktır.
Böyle bir durumda başvurmaya uygun olabileceğiniz iki yol vardır. İlk olarak eğer eşiniz katılmaya uygun bir ülkede doğmuşsa eşinizin doğum yerine göre değerlendirilmeyi talep edebilirsiniz.

İkinci olarak, eğer kuraya katılmaya uygun olmayan ülkelerden birinde doğduysanız fakat anne veya babanız o ülkede doğmamışsa, veya doğduğunuz sırada o ülkede yasal olarak yerleşik değillerdiyse, anne veya babanızın doğum yerine göre değerlendirilmeyi talep edebilirsiniz.
Çeşitlilik vizeleri, A.B.D.’ye yüksek sayıda göçmen gönderen ülkeler dışındakilere göçmenlik fırsatı tanıyabilmek için tasarlanmıştır. Yasa “yüksek sayıda göçmen gönderen” ülkeleri, son beş yıl içinde A.B.D.’ye aile veya iş dayanaklı göçmenlik kategorilerinde toplam 50,000 kişinin göç etmiş olduğu ülkeler olarak tanımlamaktadır.

Her yıl A.B.D. Göçmenlik Bürosu (USCIS) çeşitlilik kurasına katılmaya uygun olmayan ülkeleri belirlemek için o yılın aile ve iş dayanaklı göçmen giriş kayıtlarını son beş yılın kayıtlarına ekler. Her E-DV başvuru dönemi öncesinde ayrı bir değerlendirme yapıldığı için mevcut yılın katılıma uygun ülkeleri bir sonraki DV programında katılıma uygun olmayabilir.
Yasa ve yönetmelikler, katılımcıların lise veya dengi bir eğitim görmüş olmasını veya son beş yıl içinde eğitim, deneyim veya uzmanlık gerektiren bir işte en az iki yıllık bir iş tecrübesine sahip olmalarını öngörmektedir.

“Lise veya dengi” bir eğitim, A.B.D.’de ilk, orta ve lise eğitiminin tamamlanmış olması veya başka bir ülkede A.B.D.’deki lise eğitimine denk resmi tüm eğitimlerin tamamlanmış olması olarak tanımlanır. Sadece resmi eğitimler kabul edilir. Hizmet içi eğitimler veya denklik sertifikaları [G.E.D. (Genel Denklik Diplomaları) gibi] kabul edilmez. Eğitim ve iş tecrübesiyle ilgili belgeler vize görüşmesi sırasında konsolosluk yetkilisine ibraz edilmelidir.

İstenilen eğitim ve iş tecrübesine sahip değilseniz başvurunuz vize görüşmeniz sırasında diskalifiye edilecektir ve size ya da aile bireylerinize vize verilmeyecektir.
İş tecrübelerinin yeterlik ve denkliğini belirlemek için Birleşik Devletler Çalışma Bakanlığı’nın O*Net OnLine veri tabanı kullanılacaktır. O*Net OnLine veri tabanı iş tecrübelerini beş iş alanına (job zone) bölmüştür. Çalışma Bakanlığı web sitesinde birçok meslekten bahsedilmiş olsa da sadece belli meslekler kura programına katılım için uygundur.

Mesleğinize dayanarak kura programına katılmak istiyorsanız, son beş yıl içinde, veri tabanında Özel Mesleki Hazırlık seviyesi (Specific Vocational Preperation – SVP) 7.0 veya daha yüksek olan bir meslekte, en az 2 (iki) yıllık bir iş deneyimine sahip olmalısınız.

İstenilen eğitim ve iş tecrübesine sahip değilseniz başvurunuz vize görüşmeniz sırasında diskalifiye edilecektir ve size ya da aile bireylerinize vize verilmeyecektir.

O*Net OnLine web sitesinde bir mesleğin yeterli olup olmadığını anlamak için aşağıdaki adımları izleyiniz:

  1. Web sitesinde “Meslek Bulma” (Find Occupations) alanından “Meslek Grubu”’nu (Job Family) listeleyiniz.
  2. Seçiminizi yaptıktan sonra “Git” (Go) komutuna basınız.
  3. Buradan mesleğinizin bağlantısına tıklayınız.
  4. Meslek bağlantısına tıkladıktan sonra İş Alanı (Job Zone) bağlantısını seçip bu meslek için uygun görülmüş İş Alanınına (Job Zone) ve Özel Mesleki Hazırlık seviyesine (SVP range) bakınız.
Kuraya katılım için bir alt yaş sınırı yoktur; ancak, programın lise mezunu olma veya iş tecrübesi şartları 18 yaşının altındaki birçok kişinin otomatik olarak elenmesine sebep olacaktır.
Başvurular Ekim ayının ilk haftası başlayıp, Kasım ayının ilk haftası sona erecektir. Her yıl milyonlarca kişi başvuru yapmaktadır. Kayıt döneminin sonlarında yoğun talep sistemi yavaşlatabilir.
Evet, başvuracak kişi A.B.D. veya herhangi başka bir ülkede olabilir. Başvuru herhangi bir yerden yapılabilir.
Evet; yasa, her kayıt döneminde her kişinin sadece bir başvuru yapmasına izin vermektedir. Dışişleri Bakanlığı birden fazla başvuru yapan kişileri tespit etmek için gelişmiş teknolojiler kullanmaktadır. Birden fazla başvuru yapan kişiler çeşitlilik vizesine (DV) uygun bulunmayacaklardır.
Geçerli ve süresi dolmamış bir pasaport bilgisinin istenmesi DV programının güvenliğine katkı sağlamaktadır ve başvurunuzu korumaya yardımcı olmaktadır. Bu kural ana başvuru sahibinin eşi veya çocuklarına uygulanmaz.

Pasaport Bilgisi Gerekliliği İçin İstisnalar: Dışişleri Bakanlığı’nın yönergeleri üç durumda pasaport bilgisi verme zorunluluğuna istisna getirmektedir. Bu istisnai durumlar vatansız olmak; Komünist hükümete sahip bir ülke vatandaşı olmak ve bu ülkenin hükümetinden bir pasaport alamamak; ve Ulusal Güvenlik Bakanı ve Dışişleri Bakanı tarafından onaylanmış bireysel muafiyet sahibi olmaktır. DV başvurunuz sırasında bu istisnaların herhangi birini işaretlemeniz durumunda sizden bu istisnaya nasıl uygun olduğunuzu açıklamanız beklenecektir.

İstisnalar sadece pasaport alamayan kişilere uygulanmaktadır. Eğer pasaport alma sürecinizdeki gecikmeden ötürü bir istisna maddesini seçtiyseniz, bu gecikmenin sizin kontrolünüzde olup olmamasına bakılmaksızın, istisnadan yararlanmanız mümkün olmayacaktır ve DV başvurunuz uygun bulunmayacaktır.
Eğer herhangi bir sebeple pasaport numaranız değişirse, DV görüşme tarihinizin belirlenebilmesi için bu durumu, değişikliğin sebebini gösteren belgelerle birlikte Kentucky Konsolosluk Merkezi’ne (KCC) bildirmeniz gerekmektedir.

Eğer yanlış, doğru olmayan veya geçersiz bir pasaport numarası girerseniz vize başvurunuz reddedilir. DV başvurusu için kullandığınız pasaportun okunur bir kopyasını almanızı ve konfirmasyon numaranız ile beraber güvenli bir yerde saklamanızı tavsiye ediyoruz.
Evet; eğer eşlerin her ikisi de başvuru koşullarına uyuyorlarsa ayrı ayrı başvuru yapabilirler. Eşlerden biri kurayı kazandığı takdirde diğeri eşlikçi kategorisinden yaralanabilir.

Eşiniz: Eğer yasal olarak evliyseniz, eşinizi sizinle yaşayıp yaşamadığına bakmaksızın ya da A.B.D.’ye göçmen olarak gitme niyeti olmasa dahi başvurunuza eklemelisiniz. Eşinizi; başvuru sırasında ayrı olsanız bile, eğer bu durum yasal olarak tanınmış bir ayrılık değilse (örneğin, eşinizle aranızda mahkeme tarafından kabul edilmiş yazılı bir anlaşma veya bir mahkeme kararı ile tespit edilmiş yasal bir ayrılık durumu yoksa), başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.

Eşinizi başvurunuza eklememek veya eşiniz olmayan bir kişiyi başvurunuza eklemek diskalifiye olmanıza sebep olacaktır.

Eğer başvuru sırasında evli değilseniz, ancak izleyen dönemde evlenmeyi planlıyorsanız, başvurunuza eş bilgisi girmeyiniz; bu bilgiyi girmeniz diskalifiye olmanıza sebep olacaktır.

Eğer boşandıysanız ya da eşiniz hayatta değilse, eşinizi başvurunuza eklemenize gerek yoktur.

Bu koşula tek istisna, eşinizin halihazırda Amerikan vatandaşı ya da Yeşil Kart sahibi (yasal daimi yerleşik) olması durumudur. Eşiniz Amerikan vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi ise onu başvuru formuna eklemenize gerek yoktur.

Amerikan vatandaşı ya da Yeşil Kart sahibi olan eşlerin vizeye ihtiyacı yoktur ve bu kişilere vize verilmeyecektir. Bu sebeple, “Evli ve eşim Amerikan vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi” seçeneğini işaretlemeniz durumunda eşiniz ile ilgili başka bilgi girmeniz mümkün olmayacaktır.

Çocuklar: İlk elektronik DV başvurunuz sırasında 21 yaşının altında, evli olmayan tüm çocuklarınızı başvurunuza eklemeniz gereklidir.

Sizin kendi öz çocuklarınız, şimdi boşanmış olsanız bile önceki eşinizin çocukları, şimdiki eşinizin çocukları ve daha önceden ülkenizin yasalarına uygun olarak evlat edindiğiniz çocuklar buna dahildir.

Başvuru sırasında 21 yaşından küçük olan çocuklarınızı; sizinle ikamet etmiyorlarsa veya sizinle birlikte DV programı dahilinde göçmenlik vizesinden yararlanmak istemiyorlarsa dahi başvurunuza eklemeniz gereklidir.

Yeşil Kart sahibi veya A.B.D. vatandaşı çocuklarınızın vizeye ihtiyacı yoktur. Bu çocuklarınızı başvurunuza eklemeniz gerekli değildir; eklendiğini takdirde herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.

Başvurunuzda aile bireylerinizi eklemeniz onların da mutlaka sizinle birlikte vizeye başvurmaları ya da seyahat etmeleri gerektiği anlamına gelmez. Ancak; elektronik başvurunuzu yaparken formunuzda vize almaya uygun aile bireylerinden herhangi birini belirtmediğiniz takdirde başvurunuz vize görüşmeniz sırasında diskalifiye edilecektir ve ne size ne de herhangi bir aile bireyinize vize verilmeyecektir.

Bu kural sadece elektronik başvurunuzu yaptığınız sırada mevcut olan aile fertleriniz icin geçerlidir, başvurudan sonra edinilen aile bireyleri için geçerli değildir.

Kendi başvurunuzu kendiniz yapabilirsiniz ama sizin adınıza bir başkası da başvuru yapabilir.

Başvurunun şahsın kendisi veya kendi adına bir başkası (avukat, arkadaş, akraba vb.) tarafından hazırlanmış olmasına bakılmaksızın her şahıs için sadece bir tane başvuru yapılmalıdır.

Başvuruda verilen bilgilerin doğruluğu ve tam olması tamamen başvuru sahibi olarak sizin sorumluluğunuzdadır. Doğru ya da tam olmayan başvurular diskalifiye edilebilir.

Katılımcılar başvurularının durumunu bağımsız olarak sorgulayabilmek için onay sayfalarını ve başvuru konfirmasyon numaralarını saklamalıdırlar.
Evet, başvurunuzu son tarihe kadar tekrar yapabilirsiniz. E-DV sistemi, ilk başvurunuzu reddederse ikinci bir başvuru yapmış olmakla ilgili yaptırım uygulanmayacaktır.

Eksiksiz bir başvuruyu tamamlayıp onay mesajını alana kadar, gereken sayıda başvuru teşebbüsünde bulunabilirsiniz. Onay mesajını aldığınızda başvurunuz tamamlanmıştır ve artık ilave başka hiçbir başvuru yapmamalısınız.
Eğer konfirmasyon numarası almadıysanız girişiniz kaydedilmemiştir. Yeni bir başvuru göndermeniz gerekmektedir. Bu, ikinci bir başvuru olarak sayılmayacaktır. Konfirmasyon numarası aldıktan sonra bilgilerinizi tekrar göndermeyiniz.
Konfirmasyon numaranızla E-DV web sitesi dvprogram.state.gov adresinde Başvuru Durumu Kontrol sayfasına Mayıs ayının ilk haftası girmeniz gereklidir.

Başvuru Durumu Kontrol sayfası Dışişleri Bakalığı’nın kurayı kazanıp kazanmadığınız ile ilgili bilgi vereceği tek yerdir. Kazanan kişilere başvuruların nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler ve göçmen vize görüşmesinin tarihi de yine sadece bu web sitesinden bildirilecektir.

A.B.D. Dışişleri Bakanlığı seçildiğiniz taktirde sizinle irtibat KURMAYACAKTIR.
A.B.D. Dışişleri Bakanlığı direkt olarak size kazanamadığınızı bildirmeyecektir. Başvurunuzun durumunu öğrenmek için Başvuru Durumu Kontrol sayfasını kullanmalısınız.
Başvuru Durumu Kontrol sayfasına girebilmek için konfirmasyon numaranız gerekmektedir. Konfirmasyon numaranıza e-posta adresinizi ve bazı kişisel bilgilerinizi girerek tekrar ulaşabilmenizi sağlayacak bir özellik artık Başvuru Durumu Kontrol sayfasında mevcuttur.

A.B.D. Büyükelçilik ve Konsoloslukları’nın ya da Kentucky Konsolosluk Merkezi’nin kura sonucunuzu kontrol etmeleri veya size konfirmasyon numaranızı vermeleri mümkün değildir. A.B.D. Dışişleri Bakanlığı vize işlemlerine devam edecek olan kazananların listesini yayınlamayacaktır.
A.B.D. Dışişleri Bakanlığı size bilgilendirme mektubu göndermeyecektir. Amerikan Hükümeti hiçbir zaman kişilere kazandıklarına dair bir e-posta göndermemiştir.

Eğer kurayı kazandıysanız sadece Başvuru Durumu Kontrol sayfasından bilgilendirme yönergelerine cevap verdikten sonra e-posta mesajları alacaksınız.

Sadece “.gov” uzantılı internet siteleri A.B.D. hükümetinin resmi web siteleridir. Vizeler ve göçmenlikle ilgili bilgi ve hizmet veren birçok başka (örneğin “.com” veya “.org” veya “.net” uzantılı) internet adresleri vardır. Devlet siteleri dışındaki sitelerin içeriği ne olursa olsun Dışişleri Bakanlığı, bu sitelerde verilen bilgilerin hiçbirini desteklemez, onay vermez veya tavsiye etmez.

Bazı web sitelerinden para göndermenizi ya da kişisel bilgilerinizi vermenizi isteyen emailler alabilirsiniz. Lütfen bunları dikkate almayın.

Bu aldatıcı mesajlar Kentucky Konsolosluk Merkezi ya da A.B.D. Dışişleri Bakanlığı ile bağlantısı olduğunu söyleyen kişilerden gelebilir. Amerikan Hükümeti hiçbir zaman kişilere kazandıklarına dair bir e-posta göndermemiştir. Dışişleri Bakanlığı hiçbir zaman sizden posta yoluyla ya da Western Union gibi kuruluşlar aracılığıyla para göndermenizi istemeyecektir.
Resmi bilgilendirme E-DV web sitesi dvprogram.state.gov adresinde Başvuru Durumu Kontrol sayfasında yapılacaktır. A.B.D. Dışişleri Bakanlığı, kazananlara posta ya da e-posta yolu ile bildirim yapmayacaktır. E-posta veya mektup ile E-DV programını kazandığınıza dair bir bilgi alırsanız bilin ki bu meşru bir mesaj değildir. A.B.D. Dışişleri Bakanlığı’ndan alacağınız her türlü bilgilendirme sizi Başvuru Durumu Kontrol sayfasına yönlendirecektir. A.B.D. Dışişleri Bakanlığı sizden posta ya da Western Union gibi hizmetler aracılığı ile para göndermenizi talep etmeyecektir.

Her coğrafi bölgeye ait başvurular tek tek numaralandırılacaktır. Kayıt dönemi sona erdiğinde bir bilgisayar her coğrafi bölge için gelen başvurulardan rastgele bir seçim yapacaktır. Her bölge içinde seçilen ilk başvuru ilk kayıt, ikinci seçilen başvuru ikinci kayıt vb. olacaktır.

Kayıt döneminde bir bölgeden yapılmış tüm başvurular aynı seçilme şansına sahip olacaktır. Kurayı kazanan ve Başvuru Durumu Kontrol sayfasında verilen yönergelere cevap veren talihlilerin dosyaları ile ilgili işlemleri Kentucky Konsolosluk Merkezi (KCC) yürütecektir.

KCC, A.B.D. Büyükelçiliği’ndeki vize mülakat tarihleri belirleninceye kadar veya Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunup orada vize statülerini değiştirecek kişilerin göçmenlik bürosundaki başvuruları yapılana kadar dosyaları takip edecektir.
Evet, Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası’nın (INA) 245. Maddesi’nde belirtilen şartlara göre statü değişikliğine uygun kişiler Göçmenlik Bürosu’na yasal göçmen statüsüne geçiş yapmak için başvurabilirler.

Program 30 Eylül tarihinde sona ereceği için statü değişikliği yapacak kişilerin kendilerinin, eş ve 21 yaşından küçük cocuklarının ve A.B.D. dışındaki aile fertlerinin tüm işlemlerinin 30 Eylül tarihinden önce Göçmenlik Bürosu tarafından tamamlanabileceğini garantiye almaları gereklidir.
Kura talihlisinin A.B.D.’ye seyahat etmeden ya da Amerika’da statüsünü değiştirmeden önce ölümü DV dosyasının otomatik olarak iptaline sebep olur. Bu dosyada bulunan eş ve çocuklar DV vizesinden yararlanma haklarını yitirirler ve eğer varsa basılmış vizeleri de geçersiz sayılır.
Hayır, DV vizesi alan başvuru sahiplerine uçak bileti, ev ve iş bulmada destek veya para yardımı sağlanmaz. Kurayı kazanmanız durumunda DV için yapacağınız başvurunuz esnasında Amerika Birleşik Devletleri’ne gittiğinizde devlete yük olmayacağınıza dair kanıt(lar) sunmanız gerekecektir.

Eğer seçilirseniz ve çeşitlilik vizesi için başvurursanız, Dışişleri Bakanlığı’nın kamuyu bilgilendirmek için yayınladığı devlete yük olmanın nasıl değerlendirildiği ve bu durumun nasıl aşılabileceği konusundaki kılavuzuna aşina olmanızı tavsiye ederiz.